Svømmevinger

Svømmevinger? – Aldrig, og det er der flere grunde til.

Man skal undgå brugen af svømmevinger til børn, da de ikke er bevidste herom. Vinger fylder nemlig det meste af armene, således at de ikke kan bruges til at skabe fremdrift, hvilket hæmmer barnets svømmeudvikling. Vinger begrænser ligeledes barnets udvikling af balancen og koordinering i vandet, hvilket er utrolig vigtigt for, at de får et veludviklet kropskendskab i vandet. Når balancen ændres pga. af vinger, får barnet en forkert stilling i vandet (lodret frem for vandret), og er dermed mere passive i vandet.

Ved brug af vinger får barnet et andet grundlag for at udvikle deres balance, og dermed forsvinder den veludviklede fornemmelse for fremdrift og egen opdrift af kroppen i vand. Barnet får den opfattelse, at det er naturligt at have hovedet over vandet, og at det ikke er nødvendig at bevæge sig. Barnet vil derfor ikke lære at rotere rundt i vandet og skabe frie luftveje. Uden frie luftveje sker der drukneulykker.

Det er korrekt, at vingerne holder barnet oppe, men det er en falsk tryghed. Hvis barnet har vænnet sig til at benytte vinger, som holder ham oppe, kan der lettere opstå drukneulykker. Hvis barnet ved et uheld falder i vandet, vil han ikke naturligt bevæge sig og søge op mod vandoverfladen, men passivt vente på, at blive trukket op til overfladen – hvilket ikke sker ad sig selv.

Uden brug af vinger har barnet mulighed for at lege med sine bevægelser i vandet og herved opnå større kropsbevidsthed, bedre koordinering i vandet samt udvikle sin balance, så barnet er rustet til at klare vandets udfordringer på godt og ondt. Barnet skal have en fornemmelse af egne samt vandets muligheder og begrænsninger, for at blive tryg ved vandet og for at kunne håndtere det at svømme. At bruge vinger giver altså falsk tryghed, og barnet vil ikke opnå respekt for vandet, hvilket kan have store konsekvenser.

Hvad skal jeg gøre hvis mit barn allerede bruger vinger?

  • Snak med jeres barn, og fortæl at det nu er tid til at svømme uden vinger.
  • Snak med barnets instruktør, da han/hun vil kunne give råd for alternativer og kunne hjælpe til i undervisningen. Instruktørerne kan forskellige teknikker til, hvordan du lærer dit barn at svømme uden opdriftsmidler.
  • Tag selv i svømmehallen, når der er offentlig åben og leg med dit barn – uden vinger.
  • Køb et par svømmebriller, så det bliver nemmere for barnet at få hovedet under vandet.
  • Har jeres barn svært ved at komme af med vingerne, kan det være en fordel at benytte sig af aquaorme (de lange slanger i forskellige farver) eller bælte. Spørg jeres instruktør, hvis I er i tvivl.